luni, 24 august 2009

20 de povete despre felul cum sa te porti în Sfânta Biserica si sa serbezi Duminica si sarbatorile

Douazeci de povete despre felul cum sa te porti în Sfânta Biserica si sa serbezi Duminica si sarbatorile

1. Mai înainte de a merge la Sf. Biserica împaca-te cu toti care esti certat.
2. Lasa si tu din inima si iarta tuturor celor care ti-au gresit cu ceva.
3. Îmbraca-te într-o tinuta curata, dar modesta, ba chiar smerita, stiind ca nu mergi la teatru, ci sa te rogi lui Dumnezeu cu umilinta si cu lacrimi pentru iertarea pacatelor tale.
4. Sileste-te ca sa duci un dar, macar cât de mic: lumânari, tamâie curata si un pomelnic pentru a fi pomenit, tu si toti ai casei tale la Sfânta Liturghie.
5. Sileste-te dupa putere ca sa fii la Sfânta Biserica mai înainte de a începe slujba, ca sa ai timp sa te închini cu liniste la Sfintele Icoane si sa poti da din vreme si pomelnicul spre pomenire.
6. Daca din întâmplare ai sosit dupa începerea slujbei, apoi stai linistit la locul tau ca sa nu faci tulburare si altora prin umblarea ta de colo pâna colo. Aceasta sminteala este mai mare pacat, decât binele ce vrei sa-l faci. Pacea si desavârsita liniste este de absoluta trebuinta.
7. Stând în biserica, nu privi în dreapta si în stânga, caci aceasta te sustrage de la gândirea spre Dumnezeu.
8. Vorbirea în biserica e un pacat foarte mare. Nici tu nu te rogi si împiedici si pe altul, de a se ruga. De aceea starea ta în biserica în loc sa-ti fie spre folos si spre iertare, se va face tie spre osânda si pacat.
9. Urmareste cu mintea tot ce se citeste si se cânta si repeta si tu în minte, rugaciunile macar cele mai însemnate.
10. Sileste-te ca în timpul slujbei sa nu te abati cu mintea la nimic pamântesc, pentru ca macar doua ceasuri din saptamâna sa traiesti si tu în adevarata reculegere si rugaciune.
11. Când te închini, fa semnul crucii complet si cu luare aminte. Facând semnul Sf.Cruci în batjocora, înseamna ca batjocoresti pe Stapânul ei în numele caruia te închini. Mai de folos e sa faci cruce odata cum se cuvine, decât sa fluturi de mai multe ori cu mâna fara sa stii si tu, nici altii, ce voiesti sa faci; prin aceasta vei stârni râsul celor care te vad, facând sminteala altora si tie îti va fi spre pacat. 
12. Asculta cu luare aminte toata slujba pâna la sfârsit. Numai asa ti-ai facut datoria deplina catre sufletul tau. Dupa cum dai hrana îndestulata trupului tau toata saptamâna, da si sufletului tau macar odata sa se sature de cuvântul lui Dumnezeu ce-L datator de viata.
13. Sf.Evanghelie, Apostolul si cazania sau predica, aculta-le cu luare aminte în asa fel ca sa poti spune si tu altora despre folosul si învatatura ce ai luat din cuprinsul lor.
14. Când se împarte sfânta anafura, închina-te si pe le Sfintele Icoane cu toata credinta si smerenia cuvenita.
15. Când te închini icoanelor, saruta chipul Sfântului la picioare, sau cel mult mâinile, iar nu la fata.
16. Plecând din biserica mergi întins acasa, ferindu-te de a te abate pe la cârciumi sau locuri unde se spun palavre si vorbe nefolositoare.
17. Dupa ce stai la masa si te odihnesti putin, apoi citeste carti moral religioase si mediteaza si te roaga. Povatuieste pe toti ai tai spre cele sufletesti.
18. Daca ai de unde, cerceteaza si bucura pe cei saraci prin milostenie, cu bucate, cu haine, cu bani si din toate darurile ce ti-a dat tie bunul Dumnezeu. Asemenea si cu cuvinte bune povatuieste pe cei nestiutori pe calea Domnului.
19. Daca vei serba Duminicile si sarbatorile în acest fel, apoi vei avea pe Dumnezeu cu tine si-ti va ajuta si va binecuvânta întreprinderile tale si te va bucura în toata viata ta cu îndestulare, cu sanatate si cu binele.
20. Daca vei petrece viata ta asa crestineste, la sfârsitul vietii vei dobândi fericirea cea tot vesnica si cereasca deplina, pe care Dumnezeu a pregatit-o tuturor ce-L asculta pe Dânsul.


"Cautati mai întâi împaratia lui Dumnezeu si dreptatea Lui, si toate celelalte vi se vor adauga voua" (Matei 6,33)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu